DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BITCOIN 2067626-2,01%
İstanbul
12°

ŞİDDETLİ YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

‘En büyük tehlike Akdeniz meyve sineği’

‘En büyük tehlike Akdeniz meyve sineği’

ABONE OL
Mayıs 22, 2022 16:16
‘En büyük tehlike Akdeniz meyve sineği’
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ülkeye döviz getirisi olan ve Güzelyurt bölgesinin en önemli ekonomik kaynağı olan narenciye sektöründe bu yıl sıkıntılı günler yaşanıyor.

Çeşitli sebeplerle Mayıs ayı sonlarına sarkan valencia portakal hasatı devam ediyor.

Sezonun geç açılması, kesim ekiplerinin yetersiz olması, king mandalinin geçtiğimiz yıllara oranla giderek artması valencia hasatını geciktirirken, Mayıs ayı sonuna kadar bitirilmesi gereken sezonda, 5 ile 10 bin ton ürünün dalında kalma riski bulunuyor.

Bu yıl 22 bin dönüm valencia portakal bahçesinden elde edilecek 60 bin ton civarı ürünün şu ana kadar 42 bin 500 tonu hasat edilirken, geriye kalan ürünler havaların da ısınmasıyla Akdeniz meyve sineği tehlikesiyle karşı karşıya.

Konuyla ilgili olarak bazı bahçelerde ilaçlama ihtiyacı ortaya çıkarken, bazı bahçelerde üründe altına dökümün de başladığı belirtiliyor.

Narenciye üretici birlikleri narenciyedeki son durumu BRT’ye değerlendirdi.
Kıbrıs Türk Narenciye Üreticileri Birliği Başkanı Ali Alioğlu narenciye hasatında yaşanan sıkıntıları şöyle aktardı:

Hasatın geç başlaması, hasat döneminde yaşanan krizlerle çalışmaların aksaması, kesim ekiplerinin yetersizliği ve valencia ürünü öncesi hasat edilen king rekoltesinin artması gibi nedenlerle bu yıl valencia hasatından gecikmelerin yaşandığını ifade ederek, bu sorunların sezon başlamadan önce ilgili paydaşlar tarafından çözülmesi gerektiğini söyledi.

Alioğlu, Haziran ayına sarkacak olan hasatın en büyük tehlikesinin sıcakların da artmasıyla Akdeniz meyve sineği vurgunu olduğunu ifade etti.

Alioğlu, bu konuda önlem alınıp ilaçlama yapılmazsa yaşanması muhtemel bir hastalıkla ürünlerin sıkmaya dahi kesilemeyeceğini anlattı.

Alioğlu, bu yıl 5 ile 10 bin ton arasında ürünün dalında kalma riskinin bulunduğunu ancak Haziran ayında da hasat devam ederse ve herhangi bir hastalık sıkıntısı yaşanmazsa bu riskin ortadan kalkma ihtimali bulunduğunu da söyledi.

Kuzey Kıbrıs Narenciye Üreticileri Birliği Başkanı Turgut Akçın da 20 bin ton ürünün hasatı beklediğini belirterek, bu ürünğn kesilmesi için bir ay daha süreye ihtiyaç olduğunu, kesimde yaşanan sıkıntıların ürünün bir bölümünün dalında kalmasına sebep olabileceğini kaydetti.

Akçın, üreticinin girdi maliyetlerindeki sıkıntılarla da boğuştuğunu ve böyle giderse üretimin durma noktasına gelip, birçok bahçenin kuruyacağına işaret ederek, özellikle elektrik fiyatlarınınüreticiler için makul seviyeye çekilmesinin ivedi olduğunu söyledi.

Akdeniz meyve sineğinin havaların ısınmasıyla daha fazla faliyete geçip tüm ürünü etkileyeceğini ifade eden Akçın, bu şekilde ürünlerin hiçbir ticari değeri kalmayacağını, konuyla ilgili olarak önlem alınması gerektiğini belirtti.BRT

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.