Ulusal Birlik Partisi’nin en güçlü isimlerinden Faiz Sucuoğlu, Başbakan olacak noktada bir anda bakanlığı da kaybetti.
Kurultayda birinci sırada yarışı tamamlayan, ikinci turda kazanacağına kesin gözüyle bakılan ve kendisini sadece parti başkanlığına değil aynı zamanda Başbakanlığa hazırlayan Faiz Sucuoğlu, yeni hükümetin kurulmasıyla kabine dışı kaldı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda başarılı bir bakanlık dönemi geçirdi. Partinin en güçlü ismi haline geldi. Kurultay sürecinde diğer adaylar delegeye seslenirken, O kazanacağından emin bir şekilde bir başbakan edasıyla ülkeyle ilgili planlar projeler hazırladı.
Hükümeti kurmaya, başbakanlık koltuğuna oturmaya fazlasıyla hazırdı.
Bilindiği gibi ikinci tura hazırlanırken bir anda ikinci sıradaki Hasan Taçoy ile birlikte adaylıktan çekildiler ve ikinci tur iptal edildi.
Sucuoğlu her ne kadar da açıkça “çekilmem için baskı gördüm” demese de bunu kendi isteğiyle yapmadığı aşikardı.
Ardından Türkiye’nin onayını da almayı başaran Sucuoğlu, yeniden yapılacağı açıklanan ve o günlerde Genel Sekreter olan Ersan Saner’in tek aday olması planlanan ikinci kurultaya, tekrardan aday olacağını açıkladı.
Bu şaşırtıcı gelişmenin ardından ise hükümet çalışmaları bahane edilerek o kurultay bir türlü yapılmadı. 7 Aralıkta sürenin bitmesiyle olağanüstü kurultayın yapılmaması ve olağan kurultaya Saner başkanlığında gidilmesi parti içerisinde konuşulmaya başlandı.
Tabi olağan kurultayın erken seçime denk gelmesi de UBP için ayrı bir sorun. Bu nedenle olağan kurultayın erken bir tarihe alınması konuşuluyor.
Sucuoğlu ile parti içerisindeki destekçileri, Ekim’deki olağan kurultayın Mayıs ayına çekilmesi şartıyla, olağanüstü kurultayın yapılmaması veya tek adaylı olarak yapılmasına ılımlı yaklaşıyor. Yani olağan kurultay tarihinin mayısa çekilmesi kararlaştırılırsa, olağanüstü kurultayda Sucuoğlu aday olmayacak ve Saner tek aday olarak kurultaya gidecek.
Böylelikle Saner’in 6 aylık başkanlığının ardından olağan kurultay mayısta yapılacak.
Sucuoğlu bu şartla olağanüstü kurultayın yapılmamasına itiraz etmeyeceğini açıklıyor.
Tabi olağan kurultayda kesin olarak aday olacağını, zaten bu nedenle güçsüzleştirme politikasının bir parçası olarak yeni hükümetin kabinesinde safdışı bırakıldığını da belirtiyor.
Aslında sadece Sucuoğlu’nun değil, kurultayda ikinci tura kalan Hasan Taçoy’un da UBP-DP-YDP azınlık hükümetinde yer almaması tuhaf karşılandı.
Sucuoğlu Ada Haber’e yaptığı açıklamada, bu durumu; “kurultay hesapları” şeklinde özetliyor ve toplamda yüzde 71 üye desteğine sahip iki güçlü ismin saf dışı bırakılmasına dikkat çekiyor.
Peki mayısta yapılması konuşulan kurultaya, başbakan olmaya hazırlanırken bakanlık gücü de elinden alınan Sucuoğlu mu, yoksa kurultaya gitmeden başbakan olan Saner mi daha avantajlı gidecek bekleyip göreceğiz…
SPOR
24 Kasım 2024SPOR
24 Kasım 2024SPOR
24 Kasım 2024FOTO GALERİ
24 Kasım 2024