Bilim insanları, iklim değişikliği nedeniyle Antarktika’da eriyen buzdağlarının Dünya’yı yeni bir buz çağına sürüklediğini ortaya koydu.
İngiltere’de yer alan Cardiff Üniversitesi’nden bilim insanları, Antarktika’daki buzdağlarının donmuş kıtadan giderek uzaklaştığını ve bu durumun Dünya’yı yeni bir buz çağına sürükleyen zincirleme olayların tetikleyici olduğunu ortaya koydu.
Araştırmacılar, buzul çağlarının nasıl başladığını anlamak için yapılan bir çalışmada geçmişteki iklim koşullarını yeniden inşa etti. Buna göre, Son 1,6 milyon yıldaki buzul çağı döngüleri, Dünya’nın Güneş yörüngesindeki periyodik değişikliklerle hızlandı. Ayrıca, bu durum yüzeye ne kadar güneş radyasyonun ulaştığını değiştirdi.
Diğer taraftan, bu çalışmadan önce yörüngedeki küçük değişikliklerden kaynaklanan güneş enerjisindeki değişikliklerin Dünya’nın iklimini bu kadar dramatik bir şekilde nasıl değiştirebileceği hakkında çok az şey biliniyordu.
Çalışma kapsamında kullanılan kaya parçaları, Uluslararası Okyanus Keşif Programı (IODP) tarafından geri kazanılan ve 1,6 milyon yaşındaki çökeltilerden elde edildi. Araştırmacılar, Buz Raflı Enkaz olarak bilinen bu birikintilerin, derin okyanus dolaşımında sürekli olarak foraminifera adı verilen küçük derin deniz fosillerinin kimyasından yeniden yapılandırılan değişikliklere yol açtığını buldu.
Ekip ayrıca hipotezlerini test etmek için yeni iklim modeli simülasyonları kullandı ve büyük miktarda tatlı suyun buzdağları tarafından taşınabileceğini ortaya koydu.
Bilim insanlarının belirttiğine göre, Güney Okyanus tuzlandıkça ve Kuzey Atlantik daha taze hale geldikçe, büyük ölçekli okyanus sirkülasyon modelleri çarpıcı bir şekilde değişmeye başlıyor. Ardından karbondioksiti atmosferden çekerek sera etkisini azaltıyor.
SPOR
23 Kasım 2024SPOR
23 Kasım 2024SPOR
23 Kasım 2024FOTO GALERİ
23 Kasım 2024