DOLAR 35,2445 0.22%
EURO 36,7575 0.14%
ALTIN 2.981,960,15
BITCOIN 3374852-3,20%
İstanbul

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Çavuşoğlu:Doğu Akdeniz’de gerginliği arttıran Yunanistan’dır, Rum kesimidir

ABONE OL
Eylül 3, 2020 01:31
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Doğu Akdeniz’de gerginliği artıranın Türkiye değil Yunanistan Rum Yönetimi olduğunu vurguladı.

Çavuloğlu, Yunanistan’a bu şımarıklıktan vazgeçmesi çağrısında da bulunarak “bazı ülkelerin dolduruşuna gelerek kendinizi riske atmayın”dedi.

Türkiye ışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’de bulunan Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ile görüştü.
Her iki bakan görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
Maas’ın ziyaretinin esas amacının, Doğu Akdeniz’deki gelişmeleri ele almak olduğuna işaret eden Çavuşoğlu, bunun yanı sıra, Libya gibi bazı bölgesel konuların ve konsolosluk konuları dahil ikili ilişkilerin gündeme geldiğini bildirdi.

Çavuşoğlu, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin, maksimalist tezleriyle Doğu Akdeniz’de dışlayıcı ve tek yanlı faaliyetlerine uzun süredir devam ettiğinin altını çizdi.

“Dolayısıyla, Doğu Akdeniz’de gerginliği artıran biz değiliz. Yunanistan’dır, Rum kesimidir.” diyen Çavuşoğlu, bunun en son örneğinin de Yunanistan’ın dün bölgede yaptığı askeri tatbikatlar olduğunu vurguladı.

Yunanistan’a bu şımarıklıktan vazgeçmesi çağrısı da yapan Çavuşoğlu, “ön koşulsuz ve tam Avrupa Birliği desteğiyle, böyle olduğunu söylüyorsunuz ve olmadığında o ülkeleri de suçluyorsunuz, bir yere varılamayacağını artık anlamanız lazım. Hele hele bazı ülkelerin dolduruşuna gelerek, kendinizi riske atmayın”dedi.

Çavuşoğlu, “Yok haklarımızı savunacağız, yok burada tatbikat yapacağız gibi açıklamalarda bulunursanız ya da yanlış adımlar atarsanız, bu sefer elimizden bir kaza çıkmaz, gereği neyse onu tereddütsüz bir şekilde yaparız”diyerek Yunanistan’ı aklı selim bir şekilde hareket etmeye çağırdı.

Çavuşoğlu, Yunanistan’ın Doğu Akdeniz’deki çabalarının, Türkiye’yi yok sayan ve hiçbir hak vermeyen çabalar olduğunu belirterek, bölgede Türkiye’yi dışlayan hiçbir faaliyet ya da anlaşmanın geçerli olmadığının altını çizdi.

Türkiye’nin bugün attığı adımlarla, Yunanistan’ın çabalarının, sahada ve masada geçerli olmadığını gösterdiğini ifade eden Çavuşoğlu, Yunanistan kendisini Türk donanmasının önüne atmaya çalışan ya da böyle şekilde teşvik eden ülkelere kanmasın. İki komşuyuz. Gelsin bizimle otursun, biz hakça paylaşım nedir biliriz. Hem kendi hakkımızı koruruz, hem de kimsenin hakkında gözümüz olmaz”dedi.

Mevlüt Çavuşoğlu, “ Yunanistan, İtalya ile anlaşma imzalayacak ve İyon Denizi’ndeki adalarına böyle hak vermeyecek, kendisinden 580 kilometre uzaklıkta, benim dibimde 2 kilometre uzaklıktaki adaya hak vermeye kalkacak. Bunun uluslararası hukukta da yeri yoktur. Yunanistan’ın diğer imzaladığı anlaşmalarda da yeri yoktur” ifadelerini de yer verdi.

Almanya Dışişleri Bakanı HeikoMaas da, Doğu Akdeniz’deki durumun tırmanmasının ne Avrupa Birliği’nin ne Yunanistan’ın ne de Türkiye’nin yararına olduğunu söyledi.

Atina ve Ankara’da Doğu Akdeniz konusunda görüşmeler yaptıklarını belirten Maas, “Tehlikeli durumu ele aldık. Sadece AB içinde değil aynı zamanda NATO müttefiklerini de endişelendiriyor. Durum son derece riskli. Zira, bir uçuruma yaklaştığınız zaman tabii uçurumdan aşağı düşme riskiniz de var. Biz bu nedenle bu gelişmenin önünü kesmek istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Türkiye ve Yunanistan’ın samimi olarak doğrudan görüşmelere başlamasıyla iki taraf için de kabul edilebilir sonuçlar elde edilebileceğine inandığını dile getiren Maas, “Bu fırsatı mutlaka değerlendirmeliyiz. Çünkü durumun tırmanması ne AB’nin ne Yunanistan’ın ne de Türkiye’nin çıkarına. Almanya bu acil diyalog sürecini elinden geldiğince desteklemeye hazır” diye konuştu.

Maas, kimsenin bu konuda askeri çözüm beklemediğine ve bunun “akılsızlık” olacağına dikkati çekti.

Bu konunun diplomasiyle çözülecek bir konu olduğunu dile getiren Maas, “zor olabilir. Ağır ilerleyebilir fakat burada diyalog niyeti var. Bunun koşullarını hazırlamalıyız. AB içinde bunun siyasi koşulları da hazırlanmalı. Ve doğrudan Yunanistan ile Türkiye arasında bunun konuşulması gerekiyor. İki taraf da ön koşulun olmamasını istiyor. Aslında bir araya gelmek için gerekli koşullar bunlar” ifadelerini kullandı.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r