Dünya sağlık örgütünün yaptığı araştırmalar sonucunda neredeyse her yıl 7 milyon insan hava kirliliği nedeniyle hayatını kaybediyor. 7 milyon insanın içinden 3 milyonu ise ne yazık ki iç mekan kirlilğinden dolayı hayatını kaybediyor. Kullanmış olduğumuz kimyasallar, dışarıdan eve giren kirli havanın sağlığımıza olan olumsuz etkilerini minimuma indirmek için yapılması gerekenleri bir bir açıkladık.
Hava kirliliği; atmosferdeki toz, duman, koku, saf olmayan su buharı gibi insan hayatını olumsuz etkileyen unsurlar sebebiyle oluşur
Hava kirliği insan tüketimi sonucunda ortaya çıkar. Kullandığımız deodorantlar, arabalardan çıkan egzos dumanları tamamen insandan meydana gelen bir durumdur. İnsanın yarattığı bu durum sonucunda bitkiler hayvanlar da zarar görmektedir. Dolayısıyla bu durumu en aza indirecek olan yine insanlardır.
Dünya Sağlık Örgütü’nün hava kirliliği için belirlediği üst sınır 20 birimken, Türkiye’de İstanbul’un da aralarında bulunduğu şehirlerde bu değerin 5 katı hava kirliliği görülüyor
Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği değeri aşan şehirlerin başında Iğdır (135), Batman (115), Afyon (112) ve Osmaniye (109) geliyor. Bu şehirler daha çok kömürle çalışan fabrikaların bulunduğu ve üretim yapılan yerler olduğu için hava kirliliğinde sınır değeri aştığı düşünülüyor. Hava kirliliği bu kadar yüksek değerlerde olan şehirleri solumak, sağlığınız açısından oldukça tehlikeli.
Hepimizin merak ettiği büyükşehir İstanbul’un değer birimi ise 48. Diğer şehirlere göre daha az kirli gibi görünse de İstanbul’da yaşayanlar bu kirliliği hissediyor
İstanbul’da meydana gelen hava kirliliğinin en önemli nedenlerinden birisi de araçlardan gelen egzos vb atıklar.
Her saat başı 800 kişinin hayatını kaybetmesine sebep olan hava kirliliği, çeşitli solunum yolu hastalıklarına ve cilt problemlerine de sebebiyet veriyor.
Hava kirliliğinden özellikle çocuklarda astım ve bronşit gibi çeşitli solunum yolu hastalıkları meydana geliyor. Yetişkinlerde ise hava kirliliğine bağlı olarak kalp yetmezliği, akciğer kanseri, koah hastalığı felç gibi ölümcül hastalıklar beraberinde görülebiliyor. Çocukların gelişim çağında hava kirliliğiyle temasında ise akciğer fonksiyonlarında gerileme olduğu görülüyor.
Yapılan araştırmalar, evlerin dış mekanlara oranla 5 kat daha kirli havaya sahip olduğunu ve iç mekan kirliliğinin 2016’da dünyada 3,8 milyon kişinin erken ölümüne sebep olduğunu ortaya koyuyor
İç mekan kirliliği, iki temel kaynağa dayanıyor: İç mekanlarda kullanılan ürünler sonucunda oluşan kirlilik ve dış ortamdan içeri giren kirlilik
Kapalı alanlarda içilen sigara hava kirliliğinin en önemli nedenlerindendir. Sigara kullanımı kapalı mekanlarda sağlığını olumsuz yönde etkiler.
Evin vazgeçilmez eşyalarından biri olan halılar, havaya yaydığı tozlar ve içerdiği alerjen maddeler sebebiyle iç mekandaki hava kirliliğinin en önemli sebeplerinden. Tüm bu olumsuz özelliklerin yanı sıra, eskimiş halıların ürettiği bakteriler ve nem de havayı kirletiyor. Evinizde çok fazla nem olduğunu düşünüyorsanız iç mekandaki havayı dengede tutan ve böylelikle temiz bir havada solunum yapmanızı sağlayan nem alma cihazlarından faydalanabilirsiniz. Bu araçlar, havayı filtrelediği için havayı temizleme özelliğine sahip. Nem alma cihazlarıyla ilgili daha fazla bilgi için buraya bakabilirsiniz.
Evlerimizi temizlemek ve kişisel bakımımıza özen göstermek için kullandığımız ürünler, sağlığımızı tehdit ediyor. Temizlik ve kozmetik ürünlerinde bulunan VOC (uçucu organik bileşikler), iç mekan havasına kimyasal yayılımına sebep olur. Kokulu mumlar ve oda kokularının da, VOC bileşenleri içeren ürünlere dahil olduğunu belirtelim. Uçucu VOC bileşenleri içeren ürünler, havanın nemini aldığı için evinizde hava nemlendirme cihazlarını kullanabilirsiniz.
Size evinizde arkadaşlık eden sevimli dostlarınız da ne yazık ki iç ortam kirliliğine sebep olan faktörlerden biri. Evcil hayvanınızın döktüğü tüylerin halılara yapışması ve halıya her bastığınızda havada yükselerek hava kirliliğine sebep olması solunum yollarınızın tıkanmasına neden olabilir. Ayrıca biyolojik olarak evcil hayvanlarınızın ürettiği virüsler, yine solunum yollarınıza ve akciğerinize olumsuz etki ederek astım benzeri hastalıkları tetikleyebilir. Eğer bir evcil hayvanınız varsa anti alerjik elektrik süpürgesi kullanmanızı öneririz. Anti alerjik süpürgeleri daha yakından incelemek için sizi buraya alalım.
Pencereleri sürekli açık tuttuğunuzda dış ortamdaki kirli havanın ve havada uçuşan polenlerin iç mekana girmesine sebep olursunuz ve böylelikle evdeki hava temiz olsa da kirlenir. Özellikle yeni yapılan inşaatlara yakın oturuyorsanız veya eviniz sürekli araçların geçtiği bir cadde üzerindeyse pencereleri kapalı tutmaya özen göstermelisiniz. Yaz aylarında pencereleri açmak istediğinizde de hava temizleme cihazları sayesinde iç mekanın havasını temiz tutabilirsiniz.
SPOR
25 Kasım 2024SPOR
25 Kasım 2024SPOR
25 Kasım 2024FOTO GALERİ
25 Kasım 2024